A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр" Солотвинської селищної ради

Український випускник з важким діагнозом ДЦП отримав золоту медаль

Дата: 11.07.2021 12:20
Кількість переглядів: 123

Володимир готується вступати до вищого закладу освіти, у планах – вступити на факультет журналістики у приватному виші.

Мешканець Нововолинська Володимир Дорощук цьогоріч закінчив 11 клас і отримав золоту медаль за успіхи у навчанні, попри важкий діагноз ДЦП, повідомляється на інформаційному сайті БУГ.

У Володимира ДЦП зі спастичним тетрапарезом, гіперкінетична форма, яка практично не піддається лікуванню. У нього уражені всі кінцівки та нервова система. Через погану моторику, Вова не може писати, але навчився друкувати на комп’ютері. У нього нечітка мова і йому інколи важко висловити свою думку. Та рідні його добре розуміють і протягом 11 років допомагали вчителям вкласти у світлу голову свого сина знання.

Весь процес здобуття освіти проходив поза закладом освіти й допомагали у цьому вчителі, які приходили додому.

Дев’ять класів Вова закінчив у спеціалізованій школі №9, а потім, після отримання свідоцтва, сім’я подала документи до школи №3. Мама Володі дуже вдячна всім вчителям спеціалізованої школи, які дали таку базу, що родина не побоялася йти у звичайну школу, аби отримати атестат:

 «У спеціалізованій школі до кожного учня індивідуальний підхід, але у нас була звичайна програма. Вова писати не міг і багато вчителів записували за нього. Вдома ми записували під диктування, особливо математику, фізику, хімію. Син дуже любить і розуміє хімію, не знаю як йому так вдається. Він говорить, що навіть у сні бачить Менделєєва.»

Мама медаліста говорить, що коли сину було близько року вона помітила, що він знає букви, а вже у 4-5 років зрозуміла, що вміє читати. Також Володі ще дуже подобається писати і в майбутньому він хоче стати письменником. У зв'язку з тим, що він не пристосований жити у соціумі і здебільшого свій час проводить вдома, хлопець пише про те, що побачив у фільмах чи в інтернеті.

 «Мрія Володі – бути в спілці письменників України і навіть про це він написав твір у 9 класі. А його однокласники зробили йому книжечку на згадку і презентували на останньому дзвонику, – розповідає Ірина Дорощук.»

Також вона зазначає, що Вова взагалі багато інформації черпає з інтернету, а ще він дуже допитливий. Однак у соцмережах не зареєстрований, тому що це йому не подобається.

Мама юнака вважає, що Володимир фізично найважча дитина, з якою доводилося працювати вчителям. Але вчителі розуміли, що є поле для діяльності, тому й приходили додому та проводили уроки, за що батьки педагогам дуже вдячні.

Хоч однокласники ніколи й не бачили Вову у школі, втім вони приходили до нього, вітали з Днем народження. До того ж разом з однокласниками Володя був на останньому дзвонику.

30-го червня Вова запросив усю свою велику родину та друзів на свій випускний, де він з гордістю отримав медаль з рук міського голови. До випускного родина готувалася як до великого свята і сам випускник дуже чекав цю подію. Він запросив усіх рідних та друзів, які приїхали навіть з Італії, Луцька та Києва.

Як і всі випускники, Вова готується вступати до вищого закладу освіти. Батьки розглядають університет, де не вимагають результати #ЗНО, адже фізично за станом здоров’я він не міг його здати. Юнак планує вступати на факультет журналістики у приватному #ЗВО.

Вова – щирий, позитивний та усміхнений хлопець, він дуже любить подорожувати та фанатіє від футболу, говорить його мама:

Ми не думаємо про майбутнє, місцями страшно, але ми живемо завтрашнім днем. Я знаю, що не сама – мене підтримують. Вова нас всіх навчив інакше ставитися до світу, ми дивимося на ті ж речі інакше. Вміємо радіти дрібницям, які люди не помічають. Син змінив наше оточення і показав, що справді найважливіше в житті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень