A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр" Солотвинської селищної ради

Що таке інклюзія?

Дата: 03.10.2023 08:13
Кількість переглядів: 19

«Усі говорять про інклюзію в Україні, та я не розумію, що це». Знайомо? Допомагаємо розібратися 👇

Першою підказкою буде англійське слово inclusion (включення). Інклюзія — це коли всі люди можуть бути включені у всі суспільні процеси.

Наприклад: українські міста мають бути інклюзивними, щоб люди з інвалідністю не були ізольовані, а були на рівні з усіма іншими.

Інклюзія в архітектурі. Це коли локації спроєктовані так, що туди без додаткових фізичних зусиль можуть зайти маломобільні групи населення 👉 На вході біля сходів є зручний пандус, яким можуть скористатися ті, кому незручно долати сходи.

Інклюзія в освіті. Коли доступ до знань і навчальних процесів є у всіх. 👉 Курси з опанування нової професії дублюють жестовою мовою, щоб матеріал, поданий усно, могли засвоїти глухі люди.

Інклюзія на вулицях та дорогах. Коли на тротуарах немає перешкод, які можуть травмувати, і людина має змогу вільно пересуватися 👉 Якщо є підземний перехід, ним не може скористатися людина на кріслі колісному, тому їй потрібен наземний перехід.

Інклюзія у вебдизайні. Коли інформацію, розміщену на сайтах, можуть отримати всі користувачі 👉 Структуру сайту та його вміст можуть зчитати скрінрідери (програми, якими користуються незрячі люди).

Інклюзія у відпочинку. Коли людина будь-якого віку може мати доступ до того, що її соціалізує та відволікає від буденності 👉 У дитячих розважальних комплексах граються діти з порушеннями опорно-рухового апарату.

Інклюзія в працевлаштуванні. Коли на роботу беруть за професійні навички, не дискримінуючи людей 👉 На посаді програміста працює слабочуюча людина.

Інклюзія у сфері надання послуг. Коли персонал закладу знає, як спілкуватися з людьми і, при потребі, може надати допомогу 👉 Людину із синдромом Дауна обслуговують на рівні з іншими клієнтами.

Варто зазначити, що це лише стислий опис поняття інклюзія. І для того, щоб інтегрувати якомога більше людей у суспільні процеси, варто змінювати застарілу законодавчу базу й дотримуватися «Державних будівельних норм». Тоді зникатимуть бар’єри, а з людьми з інвалідністю буде набагато більше взаємодії.

❗️ Кожен із нас може зробити крок на шляху до формування інклюзивної України. Як мінімум, у своєму ставленні до інших. Ми маємо пам’ятати, що захисники та захисниці, які отримали травми внаслідок війни, також потребують інклюзії. Тому інклюзивний підхід має прийти на зміну радянському, який не враховував потреби людей з інвалідністю.

Опис зображення: малюнок, на якому зображено четверо людей. Це чоловік у темних окулярах із білою тростиною, жінка з протезом руки, жінка, яка користується кріслом колісним, чоловік із протезом ноги. Текст на картинці: що таке інклюзія. Знизу на картинці лого з написом «Прямуємо разом», лого GMF та лого «Доступно.UA».
______________________________________
Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу European Union in Ukraine та Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю «Доступно.UA» і не обов’язково відображає позицію Німецького фонду Маршалла.
#ПрямуємоРазом #Відбудова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень